marți, 17 iulie 2012

Temperatura cuptorului



echivalente temperaturi cuptor
grade celsius (cuptor electric) grade celsius (cuptor cu ventilatie fortata) grade fahrenheit in trepte (cuptor pe gaz)
120º 100º 250º 1
150º 130º 300º 2
160º 140º 325º 3
180º 160º 350º 4
190º 170º 375º 5
200º 180º 400º 6
230º 210º 450º 7
250º 230º 500º 9






Mereu am avut  probleme legate de treaba asta. Rareori se întâmplă să găsesc rețete cu temperaturi specificate în trepte. Iar cuptorul meu e cu trepte. De cele mai multe ori stau să caut, uit mereu. 

Samosa (pachețele cu legume)

Am avut ocazia să mănânc Samosa recent. M-a dat pe spate de cât de bine se completează aromele între ele. Recunosc că nu îmi place să mănânc picant in general, dar acest gust e cel care oferă toată magia acestui aperitiv indian.
Am găsit mai multe rețete, dar cea mai potrivită mi se pare a fi cea de aici .  E mai ușor de făcut, întrucât condimentele folosite sunt comune. Recunosc că am găsit una care conținea sofran și alte condimente, ceva mai interesantă, însă conținea foarte multe condimente destul de greu de găsit. Pe viitor, am să încerc să văd de unde le pot procura pe toate.


Ingrediente (pt. 20 de bucăți):  
20 grame unt nesărat
1 cartof mediu-mare (cam 200 gr), curatat si taiat cubulete.
1 ceapa rosie (asta daca nu ai asa-numitele shallot)
2 catei de usturoi, tocați mărunt 
1 cm ginger, curatat si dat pe razatoare
½ lingurita de boia de ardei iute
75 gr. mazare (daca e congelata, decongeleaz-o in prealabil)
1 lingurita de suc de lamaie sau de lime
½-1 lingurita de sare de mare  
1-2 lingurite de garam masala 
1 lingurita de frunze de coriandru, tocate marunt
20 foi de placinta (10cm x 5cm). Eu le voi face în casă. Așadar : Pt. aluat (luat de aici și aici):
300 g făină
1 și 1/2 linguri griș (opțional)
3 lingurițe ulei (o lingurita pt. fiecare cana faina)
câteva linguri de apă cât să lege coca
 un praf de sare
(opțional:  ¼ lingurita seminte carom - ajwain)


 Mod de preparare:
  1. Fierbe cartoful în apă sărată, scoate-l din apă și pune-l deoparte.
  2. Topește untul la foc mediu-mic și călește ceapa, gingerul și usturoiul pentru 4-5 minute (aveți grijă să nu se ardă).
  3. Adaugă boia de ardei iute și amestecă 1 minut.
  4. Adaugă cartoful fiert, mazărea și garam masala.
  5. Amestecă și presează combinația cu o lingură de lemn sau cu o ustensilă de făcut piure. Nu trebuie să îl faci piure, pur și simplu, trebuie pasată un pic.
  6. Oprește focul și lasă-l un pic la răcit.
  7. Adaugă coriandrul, sucul de lămâie și sare și amestecă.
  8. Pune o foaie de plăcintă pe blatul de lucru.
  9. Unge-o cu foarte puțin ulei și pune o linguriță de mixtură pe foaie, în așa fel încât să poți îndoi un colț, pe diagonală, pentru a forma un triunghi. Continuă să îndoi acest triunghi, păstrând aceeași formă, până când ajungi la capătul foii. Umezește capătul foii cu puțin ulei ca să îl poți lipi, să nu stea liber. (sunt mai multe variante pentru unsul ăsta: ulei, ou bătut, pastă de făină – făină amestecată în apă) 
  10. Pune samosele pe o tavă, pe o hârtie pentru copt și introdu tava în cuptorul pre-încălzit la treapta 7 la cuptorul cu gaz. Pe raftul din mijloc.
  11. Ține-le 15 minute sau până când devin aurii și crocante, fără să se ardă.
  12. Lasă-le 3-5 minute la răcit, înainte de a le servi.

Budincă de macaroane cu brânză de vaci

Mi-aduc aminte că mâncam acest tip de budincă când eram mică. Mama mea nu făcea, dar mama prietenei mele de la vremea aceea ne pregătea frecvent.
 Rețeta aleasă de astă dată e de aici. Am observat că se cam respectă același mod de preparare pr majoritatea site-urilor.

Ingrediente:
 3 ouă
300 ml lapte
500 g brânză de vaci
50 g stafide
1 pungă macaroane
1 lingură coajă de lămâie rasă
zahăr
1 pliculeț zahăr vanilat
unt și pesmet (pentru ungerea tăvii)

Mod de preparare:
Se pun la fiert macaroanele în apă cu puțin ulei și sare.
Între timp se pregătește brânza de vaci. Ea se va amesteca cu coaja de lămâie rasă, stafidele, pliculețul de zahăr vanilat și cu puțin zahăr după gust. 
Apoi se unge o tavă cu unt și se presară pesmet. Se pun jumătate din macaroane în tavă, peste ele brânza de vaci, iar la sfârșit restul macaroanelor.
Ca ultim pas, ouăle se bat împreună cu laptele și 1-2 linguri de zahăr, iar compoziția se va turna peste macaroane. 
Tava se va pune la cuptor până macaroanele se vor rumeni puțin deasupra.
 

Paste făcute în casă cu roșii, iaurt și brânză

Chiar astăzi le-am gătit.
Buuuun.

Mereu am văzut  pe la emisiuni de gătit cât de bine arată pastele făcute in casă.Și să fim serioși, par gustoase! Așa că am zis să îmi incerc norocul și curiozitatea. Dacă ai să zici vreodată că ai mâncat cele mai bune paste, înseamnă că nu le-ai încercat pe cele de casă.
 (Rețeta pentru ele e preluată de aici .)

Ingrediente folosite pentru paste:
 450 g făină
un praf de sare
4 ouă bătute
1 lingură de ulei extra virgin
 
Mod de prepare:

Făina se pune într-un castron mare. Se face o adâncitură în centru şi se adaugă sarea, ouăle şi uleiul. Apoi începe frământatul cu mâinele a ingredientelor până la obținerea unui aluat ferm. Dacă este nevoie, se adaugă câteva picături de apă.
Se frământă aluatul până când se face omogen şi elastic.Se adaugă un pic de făină dacă devine lipicios.
Se înfăşoară strâns aluatul în film alimentar şi se pune deoparte 30 de minute, la odihnă, înainte de a fi rulat şi tăiat. Nu se pune în frigider.
Se taie aluatul în sferturi, căci porţiile mici se pot mânui mai uşor. Se rulează cât mai subţire, pe o suprafaţă curată, întorcându-l şi rotindu-l ocazional, ca să nu se lipească. Se taie apoi în forma dorită, cum ar fi foi dreptunghiulare de lasagna, sau tăiţei de lăţimi diferite.
Tăiţeii şi pastele neumplute se pot găti imediat, sau se pot lăsa să se usuce timp de 30 de minute înainte de a fi gătiţi.
____________________________________
Mai departe am folosit aceste paste în rețeta din titlu.

Ingrediente necesare:
 1 ceapa
usturoi
oregano
busuioc
mentă
piper
un vârf de sare
roșii la conservă
iaurt
cașcaval
brânză

Mod de preparare:

Călim ceapa tocată și usturoiul, apoi adăugăm roșiile tăiate mărunt cu tot cu suc. După ce sunt lăsate câteva minute, adăugăm condimentele. Lăsăm să se împrietenească aromele și adăugăm apoi pastele. După ce stau câteva minute pe foc, le punem într-un vas pentru cuptor, adăugăm iaurt deasupra, brânza și cașcavalul ras.
Mai rămâne doar să punem la cuptor. Eu am lăsat pe treapta 6 de gaz. Lăsate până rumenesc.
Personal, prefer mereu să las pastele la cuptor, capătă o aromă mai pătrunsă.
 (Rețeta aceasta e preluată de aici .)

Puncte în plus:
Iaurtul cu brânza și cașcavalul merg perfect împreună. Oferă un miros delicios. Până acum am fost tentată să folosesc doar smântână.

Și produsul arată cam așa:

Important de citit!

Ce va fi găsit pe acest blog?

-rețete de mâncare - încercate sau care urmează a fi încercate de mine.

De ce există acest blog?

-trăiesc în febra de a găti de o lungă perioadă. Ca tot omul modern, găsesc tot felul de rețete pe internet, fie blog-uri, fie website-uri,  pe care apoi doresc să mi le adun într-un singur loc. Dar e imposibil. Le scriu pe foi, ele se pierd. Le salvez în bara de favorite, ele se pierd ori se amestecă  cu alte adrese ce nu țin de gătit. Le postez pe FB, dar am o limită de bun simț. Cine naiba o fi așa interesat să vadă constant ce mai gătesc?
În consecință nu urmăresc să îmi însușesc vreo rețetă. Aș fi vrut să pot posta rețete elaborate de mine, însă nu am fost înzestrată cu talentul ăsta și sunt sigură că nu sunt singura. Practic aș vrea doar să țin evidența a celor care mi-au îmbogățit masa când și când. Le voi posta aici și voi menționa absolut mereu de unde provine rețeta originală. Poate așa va exista și recompensa oferită de mine (cea exprimată în reclamă și laudă )față de persoanele minunate care au contribuit la aceste mese delicioase.
:D
În final, aș vrea doar să mai menționez că îmi place să combin rețete. Așa că ce se va găsi la mine (dacă cineva va avea vreodată curiozitatea să arunce un ochi) va fi în general o adaptare sau un produs obținut de pe urma mai multor rețete.
Dacă va fi de ajutor și altcuiva acest blog, mă bucur din suflet.


p.s. Pozele nu imi aparțin. sunt preluate de pe respectivele adrese. Poate acest lucru se va schimba în timp. Asta m-ar bucura.