marți, 17 iulie 2012

Samosa (pachețele cu legume)

Am avut ocazia să mănânc Samosa recent. M-a dat pe spate de cât de bine se completează aromele între ele. Recunosc că nu îmi place să mănânc picant in general, dar acest gust e cel care oferă toată magia acestui aperitiv indian.
Am găsit mai multe rețete, dar cea mai potrivită mi se pare a fi cea de aici .  E mai ușor de făcut, întrucât condimentele folosite sunt comune. Recunosc că am găsit una care conținea sofran și alte condimente, ceva mai interesantă, însă conținea foarte multe condimente destul de greu de găsit. Pe viitor, am să încerc să văd de unde le pot procura pe toate.


Ingrediente (pt. 20 de bucăți):  
20 grame unt nesărat
1 cartof mediu-mare (cam 200 gr), curatat si taiat cubulete.
1 ceapa rosie (asta daca nu ai asa-numitele shallot)
2 catei de usturoi, tocați mărunt 
1 cm ginger, curatat si dat pe razatoare
½ lingurita de boia de ardei iute
75 gr. mazare (daca e congelata, decongeleaz-o in prealabil)
1 lingurita de suc de lamaie sau de lime
½-1 lingurita de sare de mare  
1-2 lingurite de garam masala 
1 lingurita de frunze de coriandru, tocate marunt
20 foi de placinta (10cm x 5cm). Eu le voi face în casă. Așadar : Pt. aluat (luat de aici și aici):
300 g făină
1 și 1/2 linguri griș (opțional)
3 lingurițe ulei (o lingurita pt. fiecare cana faina)
câteva linguri de apă cât să lege coca
 un praf de sare
(opțional:  ¼ lingurita seminte carom - ajwain)


 Mod de preparare:
  1. Fierbe cartoful în apă sărată, scoate-l din apă și pune-l deoparte.
  2. Topește untul la foc mediu-mic și călește ceapa, gingerul și usturoiul pentru 4-5 minute (aveți grijă să nu se ardă).
  3. Adaugă boia de ardei iute și amestecă 1 minut.
  4. Adaugă cartoful fiert, mazărea și garam masala.
  5. Amestecă și presează combinația cu o lingură de lemn sau cu o ustensilă de făcut piure. Nu trebuie să îl faci piure, pur și simplu, trebuie pasată un pic.
  6. Oprește focul și lasă-l un pic la răcit.
  7. Adaugă coriandrul, sucul de lămâie și sare și amestecă.
  8. Pune o foaie de plăcintă pe blatul de lucru.
  9. Unge-o cu foarte puțin ulei și pune o linguriță de mixtură pe foaie, în așa fel încât să poți îndoi un colț, pe diagonală, pentru a forma un triunghi. Continuă să îndoi acest triunghi, păstrând aceeași formă, până când ajungi la capătul foii. Umezește capătul foii cu puțin ulei ca să îl poți lipi, să nu stea liber. (sunt mai multe variante pentru unsul ăsta: ulei, ou bătut, pastă de făină – făină amestecată în apă) 
  10. Pune samosele pe o tavă, pe o hârtie pentru copt și introdu tava în cuptorul pre-încălzit la treapta 7 la cuptorul cu gaz. Pe raftul din mijloc.
  11. Ține-le 15 minute sau până când devin aurii și crocante, fără să se ardă.
  12. Lasă-le 3-5 minute la răcit, înainte de a le servi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu