miercuri, 18 iulie 2012

Plăcintă cu mere și cereale

Rețeta acestei plăcinte e luată de aici . Îmi place tare mult de această doamnă. Am gătit după mai multe rețete de ale ei. E inventivă :).  Iar la această plăcintă nu am schimbat personal nimic. Recomand tot site-ul ei.
Plăcinta e foarte, foarte ușor de făcut. Atâta vreme cât ai ingredientele, nu are ce să îți iasă prost și e pe atât de hrănitoare.

placinta rapida cu mere, reteta placinta rapida cu mere

Ingrediente:

150 de grame de fulgi de ovăz
170 de grame de zahăr
250 de grame de făină
180 de grame de unt
1 vârf de cuțit de praf de copt
1 vârf de cuțit de sare
2 mere mari (sau 3 mai mici) dintr-un soi acrișor
zeamă de la 1/2 de lămâie
1 linguriță de scorțișoară
120 de grame de zahăr
1,1/2 linguri de amidon alimentar
1 lingura de esență de vanilie
130 de ml. de apă
optional: ceva nuci, 1-2 linguri de fulgi de porumb, stafide etc.

Mod de preparare:

Într-un bol se amestecă făina, sarea, praful de copt, zahărul și fulgii de ovăz. Dacă folosiți 1-2 linguri de nuci sau altele opționale, acum e momentul să le adăugați și pe ele.
 Se amestecă bine de tot ingredientele uscate, apoi se rad deasupra, prin răzătoarea cu găuri mari, 150 de grame de unt rece. (Eu am pus untul la microunde, e mai ușor de amestecat) .
Se încorporează untul în ingredientele uscate până când amestecul capătă un aspect nisipos. Da, va arăta uscat, însă așa trebuie să fie, să nu fiți tentați să adăugați unt în plus sau lichide.
 Ceva mai mult de jumătate din acest amestec (să zicem 60 %) se toarnă într-o tavă nu prea mare și se presează bine de tot într-un strat compact.
 Merele se curăță de coajă și de căsuța semințelor, se taie în felii subțiri și se stropesc cu zeamă de lămâie. Se așează feliile de mere într-un strat uniform deasupra stratului de la bază, apoi se presară cu scorțișoară.
 Se amestecă într-o crăticioară zahărul (120 de grame, eu zic ca merge chiar ți mai puțin) cu amidonul. Se adaugă apa rece, se omogenizează foarte bine să nu rămână cocoloașe și se pune crăticioara pe foc, amestecând continuu până când fierbe și se îngroașă. Se adaugă la această compoziție esența de vanilie și untul rămas (30 de grame), apoi se toarnă deasupra merelor.
 Deasupra se distribuie restul amestecului de făină și cereale și se presează ușor (cât e posibil, ca să nu se deranjeze stratul de umplutură).
 Tava se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius (treapta 4), pentru 45 – 50 de minute, până când deasupra prinde o crustă ușor rumenită.
 Se lasă să se răcească în tavă complet, apoi se taie în pătrate/dreptunghiuri după plac. Se lasă cam 2 ore, dar după cum zicea si d-na Laura, prima impresie nu a fost strălucită, părea prea sfărâmicios blatul de cereale. A doua zi însă a devenit perfectă. Delicioasă!

Așadar, sfatul meu e ca plăcinta să fie făcută de cu seară, să poată fi savurată a doua zi. Merită așteptarea!